Poklady slovenskej kuchyne

Autor: Janka Bernáthová | 1.7.2013 o 22:41 | (upravené 1.7.2013 o 22:48) Karma článku: 8,04 | Prečítané:  601x

  Stretnutie so sympatickou zberateľkou receptov, Silviou Pilkovou- Slaninákovou, banskoštiavnickou rodáčkou a autorkou mimoriadne úspešnej knižnej série ,,Poklady slovenskej kuchyne", ktorú na pulty našich kníhkupectiev prináša vydavateľstvo Ikar.  

 

Čo je podľa Vás  jedlo?

Jedlo je súčasťou nášho bytia. Bez správnej výživy by sme nevedeli fungovať. No keď opomenieme racionálny význam jedla, jeho spoločenský význam je tiež veľmi dôležitý a hlavne príjemný. Ľudia sa od nepamäti stretávali pri jedle, či ako rodina pri spoločnom stole, susedia pri spoločných oslavách, obchodníci zajedali a zapíjali uzatvorené obchody, no a štátnici si rozdeľovali svoje právomoci nad chutným kusom mäska.

A čím je  pre Vás varenie?

Varím od malička vďaka mojej starkej Margaréte Buzalkovej zo Štiavnice a mojej maminke Gitke. V detstve som sa začala učiť základy dobrej kuchyne a vášeň pre dobré jedlo sa so mnou nesie až doteraz. Na prázdninách v Štiavnici ma starká neraz nechala ťahať cesto na štrúdľu, či vaľkať podymníky, ktoré sme piekli na šporáku. Ako 9 ročná som upiekla svoju prvú bábovku a ako dospelá som viedla dve reštaurácie v Bratislave. Prešla som rôznymi mestami ako Moskva, Kyjev, Budapešť, či Viedeň, až som zakotvila v Bratislave. Reštaurácie už nevediem, zato píšem knižky o varení a veľmi ma to baví.

Odkiaľ čerpáte námety pre svoje knihy?

Snažím sa navštíviť čo najviac miest a dedín, aby som pozbierala tie naj recepty z danej lokality. Často sa zastavujem v múzeách, či spolkoch, ktoré zachovávajú miestne tradície. Ľudia sú veľmi milí a hlavne babičky rady odovzdávajú svoje gastronomické poklady ďalej, aby sa zachovali aspoň v písomnej forme.  Recepty priebežne aj varím, no všetky som zatiaľ vyskúšať nestihla.

Aký je Váš vzťah k Banskej Štiavnici?

Je to moje rodné mesto a moja srdcovka. Chodím tam od narodenia skoro každé leto a často aj na Vianoce a Veľkú noc. Starká býva na Povrazníku a ja milujem, keď sa ráno zobudím a z mojej rožnej izby vidím Sitno. Prababička bývala na Hornej Resle a odtiaľ bol Klinger, moje milované jazero, len na skok.

Nájdeme v niektorej z Vašich kníh aj banskoštiavnické recepty?

Práve vyšla 4. časť Pokladov Slovenskej kuchyne a je tam aj Hont, a teda Banská Štiavnica a okolie. Nájdete tam recepty mojej starkej ako Nudlfanc, či Podymníky.

Ktoré najznámejšie ,,jazýčky" ste potešili svojím kulinárskym umením?

Ja sama som v reštauráciách nevarila, ale chodili k nám známi politici, či umelci a verím, že im chutilo a hladní neodchádzali.

Nádherne  sa usmievate, pokladáte úsmev, radosť a lásku  za tajné ingrediencie?

Bez lásky, či radosti z varenia, by jedlá boli len obyčajnou stravou. No tá radosť, že niečo človek vytvára pre seba, či druhých ľudí, sa pretavuje v lahodný pokrm, ktorý poteší telo aj dušu. A keď to jedlo servírujete aj s úsmevom, určite bude chutiť všetkým.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

KOMENTÁRE

Hlúpneme. Kto a kedy to zastaví?

Výprask by si zaslúžili tí, ktorí zodpovedajú za nízku úroveň školstva.


Už ste čítali?